tisdag 4 januari 2011

Timjanshavrebullar

Det här receptet har jag gjort om från Rutiga Kokbokens grahamsbullsrecept, hade inget grahamsmjöl så det blev med havre istället, vilket var en väldigt bra lösning tycker jag själv.

För ca 10 bullar behövs det:

1,5 dl havregryn
1,5 dl kokande vatten
1,5 msk rapsolja
1,5 dl vatten
1 tsk torkad timjan
25 g jäst
1 tsk salt
ev. 1 msk sirap
ca 5 dl vetemjöl

Mät upp havregrynen i en skål och häll kokande vatten över.
Rör om och låt det svalna till ca 28 grader.

Värm vattnet, timjan och oljan till 37 grader.

Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
Häll sedan i resten av degspadet.

Tillsätt salt, eventuellt sirap, de skållade havregrynen
och så mycket av vetemjölet att degen går lätt att arbeta.
Arbeta den smidig i maskin, med elvisp (med degkrokarna)
eller för hand. Den är färdigarbetad när den är smidig och fast
och släpper degbunkens kanter. Strö över lite vetemjöl
och lägg på en kökshandduk. Låt degen jäsa dragfritt
i ca 45 minuter.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsyta. Knåda den med
resten av mjölet. Dela degen i tio lika stora bitar och
forma runda bollar. Låt bullarna jäsa dragfritt i ca 20 minuter.

Grädda bullarna i 225-250 grader i mitten av ugnen i ca tio minuter.
Låt dem svalna övertäckta.


bild: weheartit

2 kommentarer:

rai rai sa...

Åh verkar mkt gott, gillar även brödlöftet i inlägget ovan. Gillar brö, är dålig på att baka!

Men hallå, önskar mig även bilder på bröna (haha!) så en vet vad en ska sikta på! Eller det gäller ju all mat. Om en får önska lite fräckt här då!

pop my heart. sa...

Önska på! Jag har faktiskt tänkt att jag ska börja fota min mat nu, failade med de här för råkade äta upp dem innan jag fotat, hehe. Eller glömde att fota rättare sagt.