tisdag 17 maj 2011

syttende mai-cupcakes

Grundreceptet till den här tjusigheten kommer från Karolina Tegelaars
Mjuka kakor utan ägg och mjölk.

 


Vaniljmuffins, 12-15 st.

½ dl sojamjölk
1-2 tsk hallonbalsamvinäger
3½ dl vetemjöl
½ dl maizena
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
½ dl olja
2 dl socker
2 dl vatten
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader och ställ upp muffinsformar i en (eller två beroende på storlek på formen) muffinsform. Blanda sojamjölk med vinäger. Blanda vetemjöl, maizena, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Vispa ihop socker, olja och mjölkblandningen och vänd ner de torra ingredienserna tillsammans med vattnet. Vispa smeten slät, fyll muffinsformarna till 2/3 och grädda i mitten av ugnen i 14-17 minuter.

Krämig topping
2 dl sojamjölk
4 msk vetemjöl
150 gram mjukt margarin
2½ dl florsocker

Koka upp mjölk och mjöl, rör kontinuerligt och tag av värmen när blandningen har tjocknat. Vispa mjukt margarin med florsocker. Rör ner den svala mjölkblandningen och vispa toppingen luftig.

Cupcakespynt
Hallon
Blåbär
Torkade kokoschips

Tillägg/Kommentar: Jag hade i två teskedar hallonbalsamvinäger för jag ville ha lite tydligare hallonsmak, men i originalreceptet är det bara en tesked (vinäger). Mina muffins blev rätt toppiga, så för att kunna göra vettiga cupcakes av dem skar jag av en bit av toppen och spritsade och pyntade. Jag har gjort toppingen 2-3 gånger, ibland skär den sig, som synes på bilden, men jag vet inte riktigt varför. Men om du tokpyntar cupcakesen så märks det ju knappt. (Plus att det är jättegott ändå.) Samma sak hände på bakkursen. Antagligen har det något med att göra hur mjukt margarinet är. Och hur sval mjölkblandningen är. Bakkemi osv.

Inga kommentarer: