söndag 1 augusti 2010

Äppelpaj

från Inga-Britta Sundqvists Vegetariska Kokboken

78-100 g margarin
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
4-5 msk vatten
4-5 urkärnade äpplen, skurna i klyftor
1-2 msk råsocker
1 tsk kanel eller 1 tsk stött kardemumma

Lägg smör, havregryn och mjöl i en skål. Finfördela smöret med en gaffel tills allt blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en smidig deg. Låt degen vila kallt i minst en timme.

Kavla ut degen och klä en smord pajform. Jämna till kanterna och se till att degen sluter tätt
till mot formen, annars kan det bildas luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter i 200º ugnsvärme.

Fyll pajskalet med äpplena. Strö över råsockret och kanelet eller kardemumman. Grädda pajen i ytterliga 20-25 minuter.



bild: clasohlson.se.

Inga kommentarer: