fredag 30 juli 2010

Ärtsoppa

från Änglamarks Gula Ärtor

"Koka gärna ärtsopppa av ett helt paket åt gången. Ärtsoppa kan frysas eller förvaras några dagar i kylskåp. Lösa ärtskal som ev. flyter upp under kokning bör tas bort eftersom de är ganska svårsmälta."

Blötläggning:
Rensa och skölj ett paket gula ärtor [500 g, ca 6 dl]. Blötlägg dem i 1 ½ liter vatten i minst 10 [t.ex. över natten], men gärna upp till ett dygn i rumstemperatur.

Kokning:
500 g blötlagda ärtor.
1 ½ liter vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
1 - 1 ½ tsk mejram eller timjan [eller ungefär hälften av varje]
2 buljongtärningar
ev. 2 - 3 dl kokt och kryddat [efter egen smak, gärna lite rökigt] sojakött

Dekoration:
Gräslök

Koka upp ärtorna med vatten och salt. Skumma av. Lägg i lökarna skurna i klyftor, buljongtärningar, kryddor och ev. sojakött. Koka under lock tills ärtorna är lagom mjuka, 1 - 1½ timme. Koktiden varierar efter lagrings- och blötläggningstid. Smaka av och tillsätt ev. mer salt eller örtkrydda. Garnera gärna med nån färsk ört du tycker om.



bild: coop.se

Inga kommentarer: