torsdag 29 juli 2010

Robin's pot pie

[från PeAs veganrecept ]

4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3/4 dl vatten
150 veg. margarin
1 tsk jästflingor [bjäst]
1 tsk salt
3/4 tsk vitlökspulver
7,5 dl fast tofu, tärnad [ca 6x6 mm]
2 msk olja
2,5 dl finhackad lök
2,5 dl skivad stjälkselleri
2,5 dl skivade morötter
2,5 dl valfria grönsaker: ärter, svamp, majskorn, brytbönor eller dyl.
3/4 dl vetemjöl
5 dl vatten
2 msk olja
3 msk jästflingor
1 veg. buljongtärning
1,25 dl tärnad färsk svamp
1 finhackad gul lök
örtsalt
vetemjöl

Rör samman mjöl och salt i en skål. Ta sedan bort knappt 1 dl av blandningen och rör ihop detta med vattnet till en smet. Ställ detta åt sidan.

Blanda margarinet och mjölet tills det hela får en smulig konsistens. Häll i mjöl- och
vattensmeten och arbeta alltsammans till en smidig deg. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen och täck botten och kanter i en ugnssäker form med den. Stick hål i degen med
en gaffel. Grädda pajbotten i 175 grader omkring 10 minuter.

Spar den andra halvan till lock (överbliven deg kan frysas). Blanda tofu, mjöl, jästflingor, salt, och vitlökspulver. Rör om. Värm blandningen i oljan, men inte tills den är brynt. Tillsätt
lök, selleri och morötter och fortsätt fräsa på låg värme tills löken nästan är mjuk, ca 2 minuter. Tillsätt de andra grönsakerna och fräs till de nästan är mjuka (men inte utan studs!) ca 3 minuter. Rör ned såsen (se nedan) i grönsaksblandningen och fördela allt i pajskalet.

Kavla ut locket och lägg över. Stick hål i det med en gaffel. Grädda i 175 grader C i omkring 20 minuter (inte tills skalet är ljusbrunt).

Sås: Koka vatten, olja, jästflingor, buljong, svamp, lök och örtsalt i ca 5 minuter. Vispa gradvis i vetemjöl tills såsen blir ganska tjock. Häll såsen över fyllningen (se ovan).

Inga kommentarer: