torsdag 29 juli 2010

Storpirog

från meatinfo.org

3 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
2 kokta kalla potatisar
125 g veg. margarin [kallt]
5 msk vatten
0,5 tsk bakpulver
1 tsk örtsalt
1 röd paprika
1 msk oliv-/rapsolja
4 dl vatten
1 veg. buljongtärning
2-3 palsternackor
2 dl vatten
½ veg. buljongtärning
3 hg champinjoner
1 msk veg. margarin
1 msk finklippt persilja
1 msk vitam allkrydda
2 dl råris/avorioris

Skiva potatis och fett ner i matberedaren. Blanda och tillsätt övriga ingredienser och kör allt i matberedaren tills det blir en smidig klump. Låt degen vila svalt en timme.

Gör under tiden i ordning innehållet. Skölj riset. Ansa och finhacka paprika. Häll olja i kastrull, tillsätt råris och paprika. Rör om och låt det bli genomvarmt. Tillsätt vatten och buljong. Koka på svag värme under tättslutande lock, tills allt vatten sugits upp, cirka 45 minuter.

Skala och skiva palsternackorna på längden. Koka dem knappt mjuka i vatten och buljong. Häll av buljongen till ett glas el. dyl. Skiva champinjoner och fräs dem lätt i matfett. Smaka av med örtsalt och persilja.

Varva i en vattensköljd rak brödform, först ett lager råris, sedan ett lager palsternacka, därefter champinjoner, råris , palsternacka, därefter champinjoner, råris, palsternacka och avsluta med råris. Är riset för torrt, skeda över lite palsternackspad. Packa ordentligt och låt stå svalt en stund.

Kavla ut degen till en stor fyrkant. Stjälp upp formen mitt på. Vik och forma degen runt innehållet så tätt som möjligt. Forma en gren av degrester och täck över skarven med den. Flytta över pirogen på en bakplåt med hjälp av bakpappret. Grädda pirogen i 175 grader i 30 minuter utan att pirogen får färg.

Inga kommentarer: